https://ankararahimkanseri.com/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

 

Rahim kanseri gelişmiş ülkelerde en çok saptanan kadın üreme sistemi kanseridir. Türkiye henüz gelişmekte olan bir ülke olsa da ülkemizde de bu durum aynı şekildedir. Artan rahim kanseri sıklığında batı tarzında yüksek karbonhidratlı ve yağlı beslenmenin tetiklediği şişmanlık ve ona bağlı şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi durumların yol açtığı düşünülmektedir. Obez kadınlarda menopoz sonrası kadınlık hormonları düzeyi normalden yüksek seyretmekte ve bu durum önce rahim duvar kalınlaşmasına sonrasında ise rahim kanserine yol açabilmektedir. Bu artmakta olan rahim kanserinin ise tarama testleri ile henüz kanserleşmeden saptanmasına yönelik kullanılabilecek bir yöntem henüz bulunmamaktadır. Bazı araştırmacılar rahim ağzı kanseri tedavisinde kullanılan smear testinin (rahim ağzı yayması) rahim kanseri taramasında kullanılabileceğini önermişlerdir fakat bu konu henüz netlik kazanmamıştır.

Smear testi veya rahim ağzı yayması, rahim ağzı kanserinin ve ideal olarak da rahim ağzı kanserine neden olan hücresel değişikliklerin erken saptanmasında kullanılan bir tarama testidir. Smear testi rahim ağzı(serviks) kanserinin erken teşhisinde kullanılmaktadır ve rahim kanserinin(endometrium) taramasında standart kullanımı ile ilgili bir veri yoktur.

Smear testi yapılırken hekiminiz özel bir fırçayı rahim ağzınıza sürterek buradaki hücrelerin bir kısmını örnekler sonrasında da bunlar patoloji laboratuvarına gönderilerek buradaki hücresel değişiklikler patologlar tarafından incelenirler. Patologlar bundan sonra bu sonuçları rapor ederler. Smear testinde saptanabilecek temel değişiklikler aşağıda sıralanmıştır.

  • ASC-US: Tam olarak önemi bilinmeyen rahim ağzı hücrelerinin saptandığını anlatır
  • LSIL: Rahim ağzında düşük dereceli değişimler olduğunu gösterir
  • HSIL: Rahim ağzında şiddetli değişiklikler olduğunu gösterir.
  • AGC: Bir takım salgı bezi hücrelerinin smear da izlendiğini gösterir.

Yukarıda da belirtildiği gibi smear testi temel olarak rahim ağzı kanseri(serviks kanseri) taramasında kullanılır. Bununla beraber bazen rahim kanseri olan hastalarda rahimin içinden dökülen hücreler patologlar tarafından bu smear testlerinde izlenebilirler. Bu dökülen hücreler eğer menopoza girmiş bir hastada saptandıysa, hekimler rahim duvarını değerlendirmek ve o bölgeden bir biyopsi almak isteyebilirler.

Sonuç olarak smear testi serviks kanseri taraması için kullanılan çok değerli bir testtir fakat rahim kanserinin erken teşhisinde net bir kullanımı bulunmaz. Rahim kanserini düşündüren menopoz sonrası vajinal kanama gibi şikayetleriniz olduğunda, hekimler rahim duvarından bir biyopsi alarak burada bir tümör olup olmadığını kontrol ederler.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat