https://ankararahimkanseri.com/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Rahim kanseri (endometrium) kanserinin tedavi ederken temel cerrahi yöntem rahim, rahim ağzı, tüp ve yumurtalıkların çıkartılmasıdır. Bununla birlikte hastaların yaklaşık olarak 10’da birinde rahim kanserinin lenf bezlerine sıçrama riski mevcuttur. Bu lenf bezlerinin değerlendirilmesi için klasik yaklaşım tüm lenf bezlerinin çıkartılması şeklindeydi. Fakat bu lenfe bezlerinin tamamının çıkartılması sonucu lenf dolaşımı bozulduğundan dolayı ameliyat süreleri uzamakta, ameliyat sırasında kanama, enfeksiyon ve kan verilme risk artmakta ve sonrasında da hastaların bacaklarında tedavisi son derece zor olan şişlikler(lenfödem, fil bacağı) ortaya çıkmaktaydı. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu yüzde 10’luk lenf bölgesine sıçrama riskini azaltmak için sadece bazı özel işaretlenmiş lenf bezlerinin çıkartılmasının yeterli olabileceğini göstermiştir. Bu tekniğe Sentinel (Nöbetçi veya bekçi) Lenf Nodu biyopsisi tekniği adı verilmiştir.

Rahim kanseri için kullanılan sentinel lenf nodu biyopsisi tekniğinde, rahim ağzına özel bir boya enjekte edilmekte ve gene özel kamera sitemleri kullanılarak bu boyanın lenf bezlerine doğru gidişinin haritası çıkartılmaktadır. Sonrasında da bu lenf kanallarının döküldüğü ilk lenf bezleri çıkartılarak patolojiye gönderilmektedir. Patolog tarafından standardın daha üzerinde ve çok daha ince kesitler yapılarak bu lenf bezlerindeki tümör varlığı gösterilmeye çalışılmaktadır. Bu sonuçlara göre de hastanın tedavi planı ve ek radyasyon tedavisi veya kemoterapi alıp almayacağına karar verilmektedir.

Sentinel lenf nodu biyopsisi meme kanseri için uzun yıllardır kullanılmakta ve güvenilir sonuçları bilinmektedir. Rahim kanseri için de gerekli çalışmaları yapılmış ve tüm lenf bezlerinin çıkartılması ile aynı sonuçları verdiği gösterilmiştir bununla birlikte ülkemizde henüz her merkezde uygulanamamaktadır. Bunun nedeni cerrahların uygun eğitiminin ve gerekli özel kamera sistemlerinin her merkezde bulunmamasıdır. Özellikle kapalı cerrahi yöntemler( laparoskopik ve robotik) ile yapılan rahim kanseri ameliyatlarında bir de sentinel lenf bezi uygulanması halinde hastaların iyileşmeleri ve normal hayatlarına dönmeleri son derece hızlı olabilmektedir. Yine bu hastalarda ameliyat sonrası yara yeri problemleri, enfeksiyon ve hepsinden önemlisi lenfödem riski anlamlı olarak daha az görülmektedir.

Eğer siz veya bir yakınınız rahim kanseri tanısı aldıysanız, başvurduğunuz jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanından sentinel lenf nodu biyopsisi konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz. Göreceli olarak yeni bir teknik olduğu için hekiminizden sizi bu konuda yeterli uzmanlığı olan başak bir hekime yönlendirmesini de talep edebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat