Histeroskopi, rahmin içini görmek için minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Histeroskopi, vajinadan ve rahim ağzından bir kamera yerleştirilerek gerçekleştirilir. Histeroskopi, fallop tüplerine giden açıklıklar dahil olmak üzere rahim iç kısmının incelenmesine ve ayrıca rahim ağzı, rahim ağzı kanalı ve vajinanın doğrudan muayenesine izin verir.

Histeroskopi neden yapılır?

Histeroskopi hem tanı hem de tedavi amaçlı (terapötik) yapılabilir. Histeroskopi, herhangi bir doktorun rahim veya rahim ağzındaki anormallikleri değerlendirmek veya tedavi etmek için savunabileceği birkaç prosedürden biridir. Histeroskopi rahim iç yüzeyini ve iç yüzeyini incelediğinden kas duvarındaki veya rahmin dış yüzeyindeki sorunların değerlendirilmesi için uygun değildir.

Histeroskopi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi jinekolojik sorunun değerlendirilmesinde bir adım olarak önerilebilir:

  • Anormal vajinal kanama
    • Rahim içi poliplerin değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi içi
    • Rahim kanseri şüphesi varlığında
  • Kadın genital sisteminin konjenital (doğuştan gelen) anatomik anormallikleri
  • Doğumdan veya düşükten sonra plasenta veya gebe kalma ürünleri kalması
  • Servikal kanalın içinde veya rahim boşluğunun içindeki polipler veya miyomlar
  • Önceki rahim ameliyatından veya dilatasyon ve küretaj (D&C) gibi işlemlerden kaynaklanan yara izi veya yapışıklıklar

Histeroskopi, örnekleme ve biyopsi için uterus astarındaki anormalliklerin yerini tespit etmeye yardımcı olmak için de kullanılabilir. Histeroskopi, cerrahi sterilizasyon gerçekleştirmek için de kullanılabilir.

Histeroskopi nasıl yapılır?

Gerekli ameliyat tipine bağlı olarak bir dizi farklı boyut ve türde histeroskop mevcuttur. Bazı histeroskoplar, gerekirse cerrahi manipülasyona ve dokuların çıkarılmasına izin veren aletlerle birleştirilir. Bireysel duruma bağlı olarak anestezi ve ağrı kontrolü için bir dizi farklı yöntem kullanılabilir. Bazen rahim ağzı açıklığının genişletilmesini gerektirmeyen dar çaplı histeroskoplar kullanılarak histeroskopi anestezi olmadan yapılabilir. Diğer durumlarda lokal anestezik uygulanabilir veya enjeksiyonla verilebilir. Bazı durumlarda bölgesel veya genel anestezi önerilebilir.

Histeroskopun uterus boşluğuna yerleştirilmesini kolaylaştırmak için prosedürden önce sıklıkla vajinal spekulum yerleştirilir. Kullanılan histeroskopun tam tipine bağlı olarak, prostaglandin ilaçları ve / veya cerrahi aletlerle servikal açıklığın genişletilmesi gerekli olabilir. Histeroskopun yerleştirilmesinden sonra, uterus boşluğunu genişletmek ve daha iyi görselleştirme sağlamak için sıvı veya gaz enjekte edilir. Asetaminofen (Parol ve diğerleri) ve steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar genellikle işlemden sonra oluşabilecek herhangi bir ağrı veya krampı kontrol etmek için önerilir. Bir kadın hamile ise veya aktif bir pelvik enfeksiyonu varsa histeroskopi yapılamaz. Bir kadının rahim ağzı kanseri olmasında da önerilmez. Bazı koşullar histeroskopinin yapılmasını zorlaştırabilir veya imkânsız hale getirebilir:

 

  • Rahmin anormal konumu,
  • Servikal kanal veya uterus boşluğunun tıkanması ve
  • Servikal açıklığın yara izi veya daralması

Histeroskopinin riskleri ve komplikasyonları nelerdir?

Histeroskopi işleminden sonra hafif vajinal kanama ve bir miktar kramp olması beklenir. İşlem sırasında anestezi tipine bağlı olarak bir miktar kramp hissedilebilir.

 

Histeroskopinin komplikasyonları nadirdir ve şunları içerir:

  • Rahim delinmesi,
  • Kanama,
  • Enfeksiyon
  • Mesane veya barsak hasarı
  • İlaçlara veya anestezik ajanlara reaksiyonlardan kaynaklanan tıbbi komplikasyonlar

Uterusun kaza sonucu delinmesi en yaygın komplikasyondur ve tanısal histeroskopi prosedürlerinin binde birinde ve terapötik (cerrahi) histeroskopilerin % 1’inde görülür. Diğer nadir komplikasyonlar, prosedürde kullanılan şişirme ortamından sıvı yüklenmesi veya gaz embolisidir (gaz kabarcıkları kan dolaşımına girdiğinde oluşur).

 

Histeroskopi sonrası iyileşme nasıl olur?

İyileşme bireysel duruma ve histeroskopinin nedenine bağlıdır. Histeroskopi kullanılarak birçok küçük cerrahi prosedür başarıyla gerçekleştirilebilir. Komplikasyonlar nadirdir ve çoğu kadın işlem sonrası sadece küçük kramplar ve kanama ile iyileşir ve hızla normal hayatlarına dönebilirler

 

Bir Bakışta Histeroskopi

  • Histeroskopi, vajina ve servikal açıklıktan özel görüntüleme kamerları yerleştirilerek rahim boşluğunun iç kısmının incelenmesi işlemdir.
  • Histeroskopi, tanıya yardımcı olmak veya küçük cerrahi prosedürleri gerçekleştirmek için yapılabilir.
  • Çoğu durumda, histeroskopi ayaktan (aynı gün) cerrahi bir prosedür olarak yapılabilir.

Histeroskopinin komplikasyonları nadirdir. En sık bildirilen komplikasyon rahim delinmesidir.

Sağlıkla Kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat