Histeroskopi, rahmin içini görmek için minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Histeroskopi, vajinadan ve rahim ağzından bir kamera yerleştirilerek gerçekleştirilir. Histeroskopi, fallop tüplerine giden açıklıklar dahil olmak üzere rahim iç kısmının incelenmesine ve ayrıca rahim ağzı, rahim ağzı kanalı ve vajinanın doğrudan muayenesine izin verir.
Histeroskopi neden yapılır?
Histeroskopi hem tanı hem de tedavi amaçlı (terapötik) yapılabilir. Histeroskopi, herhangi bir doktorun rahim veya rahim ağzındaki anormallikleri değerlendirmek veya tedavi etmek için savunabileceği birkaç prosedürden biridir. Histeroskopi rahim iç yüzeyini ve iç yüzeyini incelediğinden kas duvarındaki veya rahmin dış yüzeyindeki sorunların değerlendirilmesi için uygun değildir.
Histeroskopi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi jinekolojik sorunun değerlendirilmesinde bir adım olarak önerilebilir:
Histeroskopi, örnekleme ve biyopsi için uterus astarındaki anormalliklerin yerini tespit etmeye yardımcı olmak için de kullanılabilir. Histeroskopi, cerrahi sterilizasyon gerçekleştirmek için de kullanılabilir.
Histeroskopi nasıl yapılır?
Gerekli ameliyat tipine bağlı olarak bir dizi farklı boyut ve türde histeroskop mevcuttur. Bazı histeroskoplar, gerekirse cerrahi manipülasyona ve dokuların çıkarılmasına izin veren aletlerle birleştirilir. Bireysel duruma bağlı olarak anestezi ve ağrı kontrolü için bir dizi farklı yöntem kullanılabilir. Bazen rahim ağzı açıklığının genişletilmesini gerektirmeyen dar çaplı histeroskoplar kullanılarak histeroskopi anestezi olmadan yapılabilir. Diğer durumlarda lokal anestezik uygulanabilir veya enjeksiyonla verilebilir. Bazı durumlarda bölgesel veya genel anestezi önerilebilir.
Histeroskopun uterus boşluğuna yerleştirilmesini kolaylaştırmak için prosedürden önce sıklıkla vajinal spekulum yerleştirilir. Kullanılan histeroskopun tam tipine bağlı olarak, prostaglandin ilaçları ve / veya cerrahi aletlerle servikal açıklığın genişletilmesi gerekli olabilir. Histeroskopun yerleştirilmesinden sonra, uterus boşluğunu genişletmek ve daha iyi görselleştirme sağlamak için sıvı veya gaz enjekte edilir. Asetaminofen (Parol ve diğerleri) ve steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar genellikle işlemden sonra oluşabilecek herhangi bir ağrı veya krampı kontrol etmek için önerilir. Bir kadın hamile ise veya aktif bir pelvik enfeksiyonu varsa histeroskopi yapılamaz. Bir kadının rahim ağzı kanseri olmasında da önerilmez. Bazı koşullar histeroskopinin yapılmasını zorlaştırabilir veya imkânsız hale getirebilir:
Histeroskopinin riskleri ve komplikasyonları nelerdir?
Histeroskopi işleminden sonra hafif vajinal kanama ve bir miktar kramp olması beklenir. İşlem sırasında anestezi tipine bağlı olarak bir miktar kramp hissedilebilir.
Histeroskopinin komplikasyonları nadirdir ve şunları içerir:
Uterusun kaza sonucu delinmesi en yaygın komplikasyondur ve tanısal histeroskopi prosedürlerinin binde birinde ve terapötik (cerrahi) histeroskopilerin % 1’inde görülür. Diğer nadir komplikasyonlar, prosedürde kullanılan şişirme ortamından sıvı yüklenmesi veya gaz embolisidir (gaz kabarcıkları kan dolaşımına girdiğinde oluşur).
Histeroskopi sonrası iyileşme nasıl olur?
İyileşme bireysel duruma ve histeroskopinin nedenine bağlıdır. Histeroskopi kullanılarak birçok küçük cerrahi prosedür başarıyla gerçekleştirilebilir. Komplikasyonlar nadirdir ve çoğu kadın işlem sonrası sadece küçük kramplar ve kanama ile iyileşir ve hızla normal hayatlarına dönebilirler
Bir Bakışta Histeroskopi
Histeroskopinin komplikasyonları nadirdir. En sık bildirilen komplikasyon rahim delinmesidir.
Sağlıkla Kalın!
Online Hasta Danışmanı 👋
Robotik Jinekolog hakkında merak ettiklerinizi sormak için tıklayın.