750.000’den fazla yetişkinin dahil edildiği toplam dokuz adet prospektif çalışmanın toplu bir analizi, önerilen miktarlarda boş zaman fiziksel aktivitenin yedi kanser türü için daha düşük bir riskle bağlantılı olduğunu ve birkaç kanser türü ile fiziksel aktivite arasında ‘doz / yanıt’ ilişkisi bulunduğunu saptamıştır.
Rahim kanseri (endometrium) kanserinin tedavi ederken temel cerrahi yöntem rahim, rahim ağzı, tüp ve yumurtalıkların çıkartılmasıdır. Bununla birlikte hastaların yaklaşık olarak 10’da birinde rahim kanserinin lenf bezlerine sıçrama riski mevcuttur. Bu lenf bezlerinin değerlendirilmesi için klasik yaklaşım tüm lenf bezlerinin çıkartılması şeklindeydi.
Myomlar, rahim duvarından kaynaklanan kas tümörleridir. Myomlar hemen her zaman iyi huyludurlar ve kansere yol açmazlar. Myomlar üreme çağındaki (15-50 yaş) kadınlarda son derece sık görülürler ve genellikle herhangi bir şikayete yol açmazlar.
Rahim kanseri(endometrium kanseri) ve kalın barsak(kolon kanseri) kanserinin bazı ailelerde kalıtsal olarak görüldüğü kanıtlanmıştır. Bu kanser sendromuna LYNCH SENDROMU veya Herediter Non-Polipoz Kolorektal Kanser Sendromu(HNPCC) denir.
Rahim kanseri gelişmiş ülkelerde en çok saptanan kadın üreme sistemi kanseridir. Türkiye henüz gelişmekte olan bir ülke olsa da ülkemizde de bu durum aynı şekildedir. Artan rahim kanseri sıklığında batı tarzında yüksek karbonhidratlı ve yağlı beslenmenin tetiklediği şişmanlık ve ona bağlı şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi durumların yol açtığı düşünülmektedir.
Rahim duvarı kalınlaşması yani bilimsel adıyla endometrial hiperplazi, kadın üreme sisteminde ortaya çıkan ve rahim duvarının kalınlaşmasıyla birlikte ağır veya anormal kanamalara sebep olan bir hastalıktır. Atipik(alışılmışın dışındaki) endometrial hiperplazi, endometrial kanser ve rahim kanseri riskini artırır. Durum, menopoz sırasında veya sonrasında ortaya çıkma eğilimi gösterir.
Lenfödem, cilt altındaki yağ dokusunda lenf sıvısının birikmesi sonucunda oluşan şişliğe verilen tıbbi isimdir. Kanser cerrahisi sonrasında lenfödem görülebilir. Bazı enfeksiyonların da lenfödeme yol açtığı bilinmektedir (Fil hastalığı). Lenfödemin neden olduğunu anlamak ve başınıza geldiğinde yardım ve destek alabileceğinizi bilmek önemlidir.
Rahim kanseri (endometrium kanseri) tedavisi için gereken standart cerrahi işlem, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık ve tüplerin tamamının çıkartılmasıdır. Genç ve henüz girmemiş olan kadınlarda yumurtalıkların korunması planlanabilir fakat bu mevzunun hekim ve hasta arasında dikkatle tartışılması gereklidir çünkü yumurtalıklar da hastalığın yayılım bölgelerinden birisidir.
Henüz menopoza girmemiş olan kadınların bir kısmının rahim kanseri ameliyatı (rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar ve tüplerin çıkartılması) sonrasında menopoza ait şikayetleri olabilir.
Yumurtalık kistleri, yumurtalık içinde veya üzerinde gelişen sıvı dolu keseciklerdir. Yumurtalık kistleri her yaştan kadında yaygın olarak görülür. Yumurtalık kistleri olan bazı kadınlarda ağrı veya pelvik basınç varken bazılarında hiçbir şikayet görülmez. Düzensiz adet dönemleri genellikle bir yumurtalık kisti ile ilişkili değildir.
Histeroskopi, rahmin içini görmek için minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Histeroskopi, vajinadan ve rahim ağzından bir kamera yerleştirilerek gerçekleştirilir. Histeroskopi, fallop tüplerine giden açıklıklar dahil olmak üzere rahim iç kısmının incelenmesine ve ayrıca rahim ağzı, rahim ağzı kanalı ve vajinanın doğrudan muayenesine izin verir.
Rahim kanseri tedavisi pek çok kadın hastanın alanında uzman bir cerrah araştırması yaptığı bir konudur. Bu yazımızda hem rahim kanseri hakkındaki merak edilenlere cevap vereceğiz hem de rahim kanseri tedavisinde en doğru hekim seçimi nasıl yapılır yanıtlamış olacağız.
Rahim kanserini henüz erken evredeyken saptamanın en iyi yolu, rahim kanseri ile ilişkili şikayetleriniz olduğunda bir sağlık profesyonelinden yardım istemektir.
Rahim kanseri(endometrium kanseri) ve kalın barsak(kolon kanseri) kanserinin bazı ailelerde kalıtsal olarak görüldüğü kanıtlanmıştır. Bu kanser sendromuna LYNCH SENDROMU veya Herediter Non-Polipoz Kolorektal Kanser Sendromu(HNPCC) denir.
Rahim kanseri tanısı aldıysanız artık kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir tedavi ekibinin görüşünü alma zamanı gelmiş demektir. Tedavi hakkındaki tüm seçenekler ve olası fayda ve zararlarını dikkatle değerlendirmek gerekir.
Rahim kanserine yakalanan çoğu kadında tedavi sonrasında kanserli dokulardan tamamıyla kurtulmak mümkündür. Tedaviyi tamamlamak stresli ve bilinmezlerle dolu olabilir. Tedavi bitiminden sonra da kanserin tekrar gelebileceği endişesi insanın hayatını zorlaştırabilir.
Kanser ile mücadele eden bir hasta ve onun yakınında olanlar olarak, tedavinizi üstlenen hekimler ile açık ve dürüst bir diyaloğunuz olmalıdır. Size ne kadar önemsiz gözükürse gözüksün kafanıza takılan en ufak bir noktayı dahi sormak kendinizi özgür hissetmelisiniz.
Risk faktörü dendiği zaman bir hastalığa mesela kanser gibi, yakalanma riski arttıran herhangi bir özelliği belirtmekteyiz. Farklı kanserlerin farklı risk faktörleri vardır. Bazı risk faktörlerine müdahale edip değiştirebiliriz mesela sigara içimi veya güneş ışığı veya X-ışınlarına maruz kalma gibi.
Rahim kanseri ya da tıbbi adıyla Endometrium kanseri, rahim yani uterusun, Endometrium denen iç zar tabakasında başlayan bir kadın kanseridir. Rahim içi zarındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ve normal hücrelerin önüne geçmesiyle oluşur.
Online Hasta Danışmanı 👋
Robotik Jinekolog hakkında merak ettiklerinizi sormak için tıklayın.