Myomlar, rahim duvarından kaynaklanan kas tümörleridir. Myomlar hemen her zaman iyi huyludurlar ve kansere yol açmazlar. Myomlar üreme çağındaki (15-50 yaş) kadınlarda son derece sık görülürler ve genellikle herhangi bir şikayete yol açmazlar. Yapılan ultrason taraması araştırmalarında bu yaş grubundaki kadınların yarısından çoğunda myom saptandığı görülmüştür. Menopoza girildikten sonra ise bu myomların çoğu kendiliğinden küçülmektedir, bu durum menopozda kadınlık hormonunu azalması ile alakalıdır.
Kadınların myomlar hakkında bilmesi gerekenler nelerdir?
Myomlar büyük bir kısmı herhangi bir nedene yol açmaz iken, hastaların bir kısmı için bu daha farklıdır. Myomların yol açtığı artmış vajinal kanama, kasık ağrısı, mesane ve makata baskı hissi hatta ilerlemiş vakalarda karında kitle hissedilmesi bu hastaların hayatını önemli bir şekilde etkileyebilir. Hatta bazı hastalarda myomlar o kadar büyüyebilirler ki neredeyse miyadına gelmiş bir gebe rahmi görüntüsü verebilirler.
Myomların sık görüldüğü gruplar var mıdır?
Bazı özellikler kadınlarda myom görülme sıklığını arttırır, bunlar aşağıda belirtilmiştir:
Myomlar ile kanserin bir ilişkisi var mıdır?
Yazının başında da belirttiğimiz üzere myomlar her zaman iyi huyludurlar ve kanser ile ilişkileri yoktur. Bununla beraber myom için ameliyat edilen her 1000 hastadan birinde kanserli bir doku sarkom saptanabilir. Rahim sarkomlarının myomlardan gelişmediği ve en başından beri kanserli oldukları ortaya koyulmuştur fakat ultrason ve diğer bulguları myomlara çok benzediği için ameliyattan önce ayırt etmek oldukça zordur. Buna ek olarak rahimde myom saptanması rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri için artmış bir risk teşkil etmez.
Myomlar nasıl tedavi edilirler?
Myomu olan çoğu kadının herhangi bir şikayeti yoktur. Şikayeti olan hastalarda ise tedavi için çeşitli seçenekler mevcuttur. Burada en önemli nokta bir hastanın sadece myomu olduğu için tedavi edilmemesi gerekliliğidir. Eğer hastaların herhangi bir sıkıntısı yoksa tedavi edilmelerine de gerek yoktur. Myomların tedavisi hastaların ve myomların özelliklerine göre seçilir:
Tıbbi tedavi seçenekleri:
Hastaların myoma bağlı şikayetleri daha çok ağrı odaklıysa ve çok şiddetli değilse, doktorunuz bir ağrı kesici ile şikayetlerinizi geçirmeye çalışabilir. Eğer fazla kanama ve onun yol açtığı kansızlık mevcutsa, demir destek tedavisi bu şikayetlerinizi hafifletebilir. Aynı zamanda gebelikten de korunmak isteyen hastalar da doğum kontrol hapları ile kanama kontrol altına alınabilir. Benzer şekilde hormonlu spiraller de bu amaçla kullanılabilirler.
Daha şiddetli şikayetleri olan hastalarda hormon sistemini durduran aylık enjeksiyonlar yapılarak myomların küçültülmesi ve şikayetlerin giderilmesi denenebilir. Burada unutulmaması gereken husus, bu ilaçların 6 aydan fazla kullanımında ciddi yan etki ve kemik erimesi riski olduğudur.
Cerrahi tedavi yöntemleri:
Eğer myomun yol açtığı şikayetler şiddetli ise ve tıbbi tedaviden fayda alınamadıysa cerrahi bir seçenek olarak sunulabilir.
Eğer tanı koyulmuş bir myomunuz ve buna bağlı şikayetleriniz mevcutsa, mevcut tedavi seçeneklerini değerlendirmek için hekiminize başvurunuz.
Online Hasta Danışmanı 👋
Robotik Jinekolog hakkında merak ettiklerinizi sormak için tıklayın.