RAHİM KANSERİ GENEL BİLGİLER

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim kanseri ya da tıbbi adıyla Endometrium kanseri, rahim yani uterusun, Endometrium denen iç zar tabakasında başlayan bir kadın kanseridir. Rahim içi zarındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ve normal hücrelerin önüne geçmesiyle oluşur.

Rahim kanseri hücreleri vücuttaki vajina, yumurtalık gibi komşu organlara veya daha uzaktaki lenf bezlerine veya karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabilirler. Bu yayılıma metastaz denir. Rahim kanseri bir uzak organa yayılsa bile gene de ismi değişmez, yani karaciğere sıçramış bir tümörde de asıl kaynak rahimde ise bu tekrar rahim kanseri olarak adlandırılır.

Rahim İç Zarı Nedir?

Rahim iç zarı ya da Endometrium rahimin iç zarını kaplayan bir tabakadır. Rahim ise armut şeklinde olan bir kadın üreme organıdır ve karın içinde bulunur. Rahimin görevi gebelik sırasında bebeği taşımak ve korumaktır.

Vücuttaki kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteronun etkisiyle, üreme çağına giren her kadında rahim iç zarı yaklaşık 4 haftada bir önce kalınlaşır ve eğer gebelik gerçekleşmez ise sonrasında da incelip dökülür. Rahim iç zarının dökülmesi kadınlarda oluşan adet kanaması ile fark edilir. Rahim iç zarından dökülen fazla dokular ve kan vajinadan geçerek dışarı atılır. (Vajina veya hazne, rahim ile vücudun dışının bağlantısını sağlayan organdır.) Bir kadının hayatı boyunca bu olay yaklaşık 400 defa gerçekleşir.

Farklı Rahim Kanseri Tipleri Var Mıdır?

Mikroskop altında hücrelerin nasıl göründüğüne bağlı olarak çeşitlendirilen farklı tiplerde rahim kanserleri mevcuttur. Bazıları nadir görülürken, bazı tiplere çok sık rastlanır. Bu konuda daha derin bilgi almak isterseniz doktorunuzla görüşebilirsiniz.

En sık saptanan rahim kanseri tipi adenokarsinomdur. Bu tümörler, rahim zarı hücrelerinin oluşturduğu bez yapılarına çok benzeyen hücreler olduğu için bu ismi almışlardır.

Rahim kanseri ile ilgili doktoruna sorabileceğiniz sorular.

  • Neden rahim kanseri oldum?
  • Kanser olmamış olma olasılığı var mı?
  • Hangi kanser tipi olduğumu bir kâğıda yazar mısınız.
  • Bundan sonraki aşama nedir?

Rahim Kanserinde Önemli Rakamlar Ve İstatistikler

Rahim kanseri(rahim iç zarı kanseri veya tıbbi isimle Endometrium kanseri), Türkiye’de en sık görülen kadın üreme organı kanseridir. Türk kanser savaş dairesinin verilerine göre rahim kanseri:

  • Türkiye’de ve gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir.
  • Gelişmekte olan ülkelerde rahim ağzı kanserinden sonra ikinci sıklıktaki jinekolojik kanserdir.
  • Türkiye’de yılda yaklaşık 4000 yeni vaka görülmektedir.
  • Türkiye’de her yıl rahim kanseri nedeniyle yaklaşık olarak 1000 kadın ölmektedir.

Bir Kadının Hayatı Boyunca Rahim Kanserine Yakalanma Riski.

Bir kadının hayatı boyunca rahim kanserine yakalanma riski yaklaşık %3 civarındadır bu yaklaşık olarak her 30-40 kadından birinin bu hastalığa yakalanabileceğini göstermektedir. Eğer bir karşılaştırma yapılmak istenirse, bu oran meme kanseri için yaklaşık olarak %12’dir ve kabaca her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanacağını belirtir.

Rahim kanseri klasik olarak ileri yaştaki kadınların hatalığıdır ve ortalama görülme yaşı 60’tır. Vakaların ancak %5’i menopoz öncesinde görülür, 40 yaşından daha erken görülmesi ise oldukça istisnai bir durumdur.

Open chat