Rahim kanseri tanısı aldıysanız artık kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir tedavi ekibinin görüşünü alma zamanı gelmiş demektir. Tedavi hakkındaki tüm seçenekler ve olası fayda ve zararlarını dikkatle değerlendirmek gerekir.

Rahim Kanseri Tedavisini Kim Yapar?

  • Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanları:

Jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları ya da jinekolog onkologlar, kadın hastalıkları ve uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 3 yıllık bir resmi eğitim daha alarak sadece kadın üreme sistemleri kanserlerini tedavi etmekte uzmanlaşmış hekimlerdir. Rahim kanseri tedavisindeki cerrahi kısmı yani rahim ve yumurtalıkların ve lenf bezlerinin çıkartılmasını jinekolojik onkoloji cerrahları yapacaktır/

  • Radyasyon Onkologları:

Radyasyon onkolojisi uzmanları veya radyoterapistler, kanser tedavisi için ışın tedavisini kullanan hekimlerdir. Ameliyat sonrası ek tedavi gerektiği takdirde bir radyasyon onkoloğu ile görüşmeniz gerekebilir.

  • Medikal Onkologlar:

Tıbbi onkoloji uzmanları ise kanser tedavisi için kemoterapi tedavisini uygulayan hekimlerdir. Benzer şekilde ameliyat sonrasında kemoterapi ilacı almanız gerekirse bu tedaviyi medikal onkologlar düzenleyecektir.

Bunun dışında kemoterapi hemşireleri, psikologlar ve sosyal hizmet sorumluları gibi çok sayıda sağlık profesyoneli de tedavinizin bir kısmında karşınıza çıkacaktır.

Tedavi için karar aşamasında aileniz ve tedavi takımınız ile diyalog halinde olmak ve tüm seçenekler hakkında bilgi almak en doğal hakkınızdır. Dolayısı ile olası tedavilerin faydaları kadar zararlarını ve olası yan etkilerini de göz önüne alarak kendinize en uygun yöntemi seçebilirsiniz. Eğer anlamadığınız bir nokta varsa tekrar tekrar sormanızda ayda vardır.

Eğer zaman ve koşullar uygun ise ikinci bir görüş almak her zaman çok iyi bir fikirdir. İkinci görüş alındığında verdiğiniz kararlar hakkında daha emin olabilirsiniz. Genel kanının aksine kanser ile uğraşan onkoloji cerrahları, radyasyon onkologları ve tıbbi onkologlar hastaların ikinci bir görüş için başka profesyoneller ile görüşmelerinden memnun olurlar ve kendileri de önerirler.

Rahim Kanserinin Cerrahi Tedavisi

Rahim kanserinde temel tedavi cerrahidir ve bu cerrahi tedavi sırasında rahim, tüp ve yumurtalıklar ve lenf bezleri çıkartılır. Bazı vakalarda karın içinde su ile yıkama yapılarak hücre örnekleri de alınır, karın içi yağ dokusu olan omentumdan örnek alınabilir veya cerrah kuşkulu gördüğü yerlerden örnek alır. Eğer kanser daha ilk başta karına yayılmışsa tüm kanserli dokuların temizlendiği geniş bir ameliyat olan debulking işlemi veya sitoredüktif cerrahi yapılır. Debulking de amaç geride hiç tümör bırakılmayacak şekilde tüm kanserli dokuların temizlenmesidir.

Rahim alınması/ Histerektomi

Rahim kanseri olan hastalarda temel amaç rahim(uterus) ve rahim ağzı(serviks) in cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu ameliyata histerektomi denir. Rahim kanseri için yapılacak ameliyatlarda çoğunlukla basit histerektomi yeterlidir, buradaki basit histerektomi kavramı sadece rahim ve rahim ağzının çıkartılacağını rahim ağzı çevresinin çıkartılmayacağını belirtir. Bazen eğer rahim kanseri, rahim ağzına doğru indiyse bu bölgenin daha geniş olarak çıkartılması gerekir, bu işleme radikal histerektomi denir. Rahim alınması ameliyatı hastanın özelliklerine ve cerrahın tecrübesine bağlı olarak açık (karına bir kesik yapılarak), laparoskopik (milimetrelik deliklerden girilerek) veya robotik (küçük deliklerden girerek ve cerrahın yönettiği bir robot vasıtası ile) yapılabilir.

Histerektominin Yanında Yapılan Diğer İşlemler:

Rahim kanseri olan hastaların tedavisinde genellikle rahim ile birlikte yumurtalıklar da çıkartılır. Çok nadiren, menopoz öncesi hastalarda yumurtalıklar korunabilir fakat bu standart yaklaşım değildir. Tüp ve yumurtalıkların çıkartılması ameliyatına salpingo-ooforektomi denir. Rahim kanseri olan hastaların yaklaşık olarak %10’unda kanser lenf bezlerine (lenf nodu) sıçrayabilir, bu sebepten dolayı kanserin tam evresini anlamak için bu lenf bezlerinin çıkartılması gerekir. Bu cerrahi işleme lenf nodu diseksiyonu ismi verilir. Lenf nodu diseksiyonunda bacaklara giden büyük damarlar(pelvik) ve karın içindeki ana damarlar etrafındaki (paraaortik) lenf bezleri temizlenir. Bu sayede hastalığın tam evresi bulunabilir. Lenf bezlerinin tamamının çıkartılması, ameliyat süresinde uzama, kanama riski uzun dönemde de artmış lenfödem riski ile ilişkilidir. Lenfödem, lenf bezleri çıkartılan hastalarda kol veya bacaklarda saptanan aşırı şişlik ve fonksiyon bozukluğu halidir.

Lenf nodu diseksiyonunun hastalara yol açtığı sıkıntılar ortada olduğu için son dönemde araştırmacılar lenf bezlerinin hepsini çıkartmadan gerekli bilgiyi sağlayabilecek bir yöntem geliştirmek istemişlerdir, Sentinel Lenf Nodu biyopsisi kavramı bu şekilde doğmuştur. Sentinel lenf nodu biyopsisi veyahut nöbetçi lenf nodu biyopsisi sırasında rahim ağzına mavi boya veya yeşil boya verilerek özel kamera sistemleri kullanılarak rahim kanserinin ilk döküldüğü lenf bezi çıkartılır, diğer lenf bezlerine ise dokunulmaz. Sentinel lenf nodu biyopsisi yapılan hastalarda ameliyat yan etkilerinin ve özellikle lenfödemin daha az görüldüğü gösterilmiştir.

Debulking Ameliyatı:

Eğer rahim kanseri karın içinde yayıldıysa, cerrahınız bu yayılmış tümörü geride hiç hastalık bırakmayacak şekilde temizlemeye çalışacaktır bu ameliyatın ismi Debulking cerrahisidir. Debulking ameliyatı sonrasında hastaların kemoterapi ve radyoterapi almalarına ihtiyaç vardır. Debulking tama olarak bu tedavilerin daha iyi çalışmasına olanak sağlar.

Ameliyat Sonrası İyileşme:

Açık rahim ameliyatı sonrasında hastanede kalış süresi genellikle 2-3 gündür, laparoskopik ve robotik ameliyatlarda ise hastanın aynı günde eve gönderilmesi bile mümkün olur. Tam bir iyileşme ve ameliyat öncesi hayata dönüş yaklaşık 4-6 hafta sürebilir. Ameliyat sonrası komplikasyon yani beklenen iyileşme süresindeki gecikme nadirdir ve sıklıkla kanama, enfeksiyon ve komşu organ hasarıyla ilişkilidir. Çoğu cerrahi komplikasyon, kalıcı hasara yol açmadan iyileştirilebilir.

Cerrahi ile çıkartılan dokular patoloji laboratuvarına gönderilir ve oradan çıkacak sonuca göre hastalığın evresi ve ek tedavi gerekip gerekmeyeceği belli olur.

Open chat