https://ankararahimkanseri.com/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Henüz menopoza girmemiş olan kadınların bir kısmının rahim kanseri ameliyatı (rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar ve tüplerin çıkartılması) sonrasında menopoza ait şikayetleri olabilir. Menopoz şikayetleri temel olarak sıcak basmalarını, vajinal kuruluğu, cinsel ilişki sırasında ağrı olmasını ve bazen de duygu durumu bozukluklarını içerir. Eğer bir hastada bu tarz şikayetler mevcut ise düşük dozda östrojen hormonu içeren ilaçlar faydalı olabilirler. Sıcak basmalarının en iyi tedavisi östrojen hormonudur. Östrojen ilaçları ağızdan alınan tabletler, vajinal krem veya tablet veya vücuda yapıştırılan yapışkanlı yamalar şeklinde tatbik edilebilirler. Östrojen hormonu tedavisi planlanan bir hastada bu tedavinin olası faydaları ve yan etkileri dikkatle değerlendirilmelidir. Östrojen hormonu tedavisinin olası yan etkileri bacakta veya akciğerde pıhtı oluşumunu arttırması ve kalp-damar sistemindeki problemlere yol açmasıdır. Östrojen hormon tedavisi önerilen bir hastada özellikle meme kanseri için takiplere dikkat edilmesi önem arz eder. Aynı şekilde herhangi bir vajinal kanama olması takdirinde, bu durum hemen takip eden doktora iletilmelidir.

Tüm bunların ötesinde rahim kanseri (endometrium kanseri) için tedavi edilmekte olan bir hastanın herhalde en çok merak ettiği nokta östrojen tedavisinin rahim kanserinin tekrar riskini arttırıp arttırmayacağıdır. Östrojen yani kadınlık hormonunun rahim kanseri oluşumunda bir etkisi olduğu bilinmektedir, dolayısı ile teorik olarak dışardan verilen östrojen hormonun rahim kanserinin tekrarlama riskini arttırabileceği düşünülebilir. Dahası, östrojen içeren ilaçların kullanım kılavuzlarında rahim kanseri olan hastaların bu ilaçları kullanmaması gerektiği yazmaktadır. Bu konu ile ilgili yapılmış olan en önemli tıbbi araştırma Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyet gösteren Jinekolojik Onkoloji Grubu tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, rahim kanseri olan hastalar rahim alınması ameliyatından sonra iki gruba ayrılmış ve bir gruba östrojen hormonu verilmiş diğer gruba ise hormon tedavisi verilmemiştir. Ne yazık ki bu çalışmaya katılım istenen miktarda olmamıştır ve çalışma erken kapatılmıştır. Bununla beraber sonuçlar incelendiğinde hormon tedavisi alan ve almayan hastalar arasında rahim kanserinin tekrar etme riski açısından bir fark saptanamamıştır.

Özet olarak, rahim kanseri tedavisi için ameliyat olan hastalarda yumurtalıklar çıkartıldıktan sonra cerrahi menopoz oluşabilir ve bunun en iyi tedavisi östrojen hormonu verilmesidir. Östrojen tedavisinin rahim kanserinin tekrar riskini arttırdığına dair teorik şüphe olmasına rağmen yapılan kapsamlı bir klink çalışmada bu durum gösterilememiştir. Rahim kanseri tedavisi sonrasında östrojen tedavisine, hasta ile jinekolog onkoloğunun mevcut fayda ve riskleri göz önüne alarak beraber karar vermeleri en iyi seçenek gibi gözükmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat